Билинець найзапашніший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Gymnadenia odoratissima)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Билинець найзапашніший

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Судинні (Tracheophyta)
Покритонасінні (Angiosperms)
Монокоти (Monocots)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Орхідні (Orchidaceae)
Підродина: Орхідні (Orchidoideae)
Триба: Orchideae
Підтриба: Orchidinae
Рід: Билинець (Gymnadenia)
Вид: G. odoratissima
Gymnadenia odoratissima
(L.) Rich.
Синоніми
*Orchis odoratissima L. (basionym)
Посилання
Вікісховище: Gymnadenia odoratissima
Віківиди: Gymnadenia odoratissima
EOL: 1112243
IPNI: 636569-1
МСОП: 175997
NCBI: 97904

Билинець найзапашніший[1][2], билинець запашний (Gymnadenia odoratissima (L.) Rich. (Orchis odoratissima L.)) — багаторічна трав'яниста рослина родини зозулинцевих (орхідних). Кореневі бульби пальчастороздільні. Листки чергові, вузько-ланцетні, до верхівки стебла поступово зменшуються в розмірі, переходять у приквітки. Квітконосне стебло закінчується густим колосоподібним суцвіттям з дуже зигоморфними двостатевими лілово-пурпуровими квітками з циліндричною тупою шпоркою і з запахом ванілі. Плід — коробочка. Цвіте у червні — липні.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений у Європі від північної Іспанії до західної Росії та від південної Швеції до Північної Македонії[3][4][5].

Зникаюча рослина (занесена до Червоної книги України). Трапляється дуже рідко в Лісостепу, на Поліссі, Опіллі, у Карпатах[6].

Заготівля і зберігання[ред. | ред. код]

Gymnadenia odoratissima

Використовують бульбокорені, які збирають одразу після цвітіння рослини. Заготовляють лише молоді дочірні бульби, старі відкидають. Зібрані бульби добре миють, на 4—5 хв занурюють в окріп, а після цього сушать на відкритому повітрі, під наметом або в сушарці при температурі 50—55 Одержана таким чином сировина називається «бульби салеп» (Tubera salep). З 10 кг сирих бульб одержують 1 кг сухих. Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Строк придатності — 6 років. Аптеки салеп не відпускають

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Бульбокорені містять слиз (50%), крохмаль (27%), декстрин, пентозани, сахарозу тощо.

Фармакологічні властивості і використання[ред. | ред. код]

Препарат з билинця — салеп — добрий обволікаючий, протизапальний і загальнозміцнюючий засіб. Він перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин з шлунково-кишкового тракту. Як обволікаючий і протизапальний засіб салеп призначають при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів, при запаленні шлунково-кишкового тракту. Ефективним є використання салепу при бронхітах, гастроентеритах, колітах і виразковій хворобі. Слиз салепу п'ють при отруєнні, щоб затримати всмоктування отрути. Застосовують у вигляді слизу перорально і в клізмах. Дійовим засобом вважається салеп при загальному виснаженні організму, зумовленому тривалими кровотечами, фізичною і розумовою перевтомою, туберкульозом та ін. Настій старих бульб вважається абортивним засобом, а траву з молодими бульбами рекомендують при неплідності. Листки прикладають до наривів. Насіння використовувалось при епілепсії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gymnadenia odoratissima // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. (рос.)(укр.)
  3. Plants of the World Online / Kew Science. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 29.10.2019. (англ.)
  4. Germplasm Resources Information Network. Процитовано 29.10.2019. (англ.)
  5. The Euro+Med Plantbase Project. Процитовано 29.10.2019. (англ.)
  6. Билинець найзапашніший Gymnadenia odoratissima (L.) Rich.. Червона книга України. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 29.10.2019.

Посилання[ред. | ред. код]